fbpx

Κατάθεση προκαταβολής για το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021

Δημοσιεύτηκε στις 28/04/2023

κατάθεση προκαταβολής εξοικονομώ 2021

Κατάθεση προκαταβολής για το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021

Σε συνέχεια της έκδοσης οδηγιών για τον έλεγχο δαπανών ιδίων κεφαλαίων, για την αποδέσμευση της προκαταβολής στους ωφελούμενους του προγράμματος Εξοικονομώ 2021, με νέα επίσημη ενημέρωση δίνονται πληροφορίες για την κατάθεση προκαταβολής Εξοικονομώ 2021 στους λογαριασμούς των ωφελούμενων και την υπογραφή δανειακής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, στη νέα πληροφορία που δόθηκε από το πληροφοριακό του προγράμματος, επισημαίνονται τα εξής:

Οι ωφελούμενοι που η αίτηση τους είναι σε κατάσταση  06. Αίτηση σε υπαγωγή πρέπει να καταχωρήσουν τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού και να επιλέξουν συνέχεια.
Αφού ολοκληρωθεί η  μεταφορά της προκαταβολής επιχορήγησης στους λογαριασμούς των ωφελούμενων, όσοι από αυτούς έχουν λάβει προέγκριση δανειου θα μπορούν να υπογράψουν την δανειακή τους  σύμβαση, ώστε να γίνει και η κατάθεση προκαταβολής Εξοικονομώ 2021.

Πότε πρέπει να γίνεται η κατάθεση προκαταβολής Εξοικονομώ 2021 σύμφωνα με τον οδηγό

Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, μετά την απόφαση υπαγωγής παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η κατάθεση προκαταβολής Εξοικονομώ 2021, με σκοπό την εμπρόθεσμη τμηματική ολοκλήρωση του έργου. Για τη χρήση της προκαταβολής επιχορήγησης, η οποία θα βρίσκεται δεσμευμένη στον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησής του, ο ωφελούμενος θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει διακινήσει πρώτα τα ίδια κεφάλαια ή/και την προβλεπόμενη προκαταβολή (70%) του δανείου. Σε περίπτωση κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής με ίδια κεφάλαια, αυτά θα πρέπει να διακινηθούν υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος στους αναδόχους/προμηθευτές της επιλογής του ωφελουμένου με δική του ευθύνη και μέριμνα και τα σχετικά αποδεικτικά πληρωμής να υποβληθούν για έλεγχο. Ο ωφελούμενος είναι υπεύθυνος για το ύψος και την κατανομή της προκαταβολής.

Με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες οφειλόμενες σε υπαιτιότητα του ωφελουμένου, γίνεται η άμεσα η κατάθεση προκαταβολής Εξοικονομώ 2021 δανείου/επιχορήγησης από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό και σε κάθε περίπτωση όχι μετά το πέρας επτά εργάσιμων ημερών από την καταβολή των χρημάτων σε αυτόν από τον Φορέα Οικονομικής Διαχείρισης. Ο ωφελούμενος ενημερώνεται, μέσω του πληροφοριακού συστήματος, για την ανωτέρω διακίνηση του ποσού της προκαταβολής. Σε περίπτωση αδυναμίας εκταμίευσης της προκαταβολής στον τελικό αποδέκτη, το ποσό επιστρέφεται και παραμένει δεσμευμένο στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του ωφελουμένου.

Σημειώνεται ότι τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, που σχετίζονται με το ποσοστό της δικής τους συμμετοχής στο πρόγραμμα, έχουν όσοι από τους δικαιούχους διαθέτουν ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες οδηγίες που δόθηκαν για την αποδέσμευση στην κατάθεση προκαταβολής Εξοικονομώ 2021, απαιτείται πρώτα η ελάχιστη κάλυψη των ιδίων κεφαλαίων στο πλαίσιο του επιλέξιμου προϋπολογισμού, τα οποία θα πρέπει να διακινηθούν υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος στους αναδόχους/ προμηθευτές της επιλογής του Ωφελουμένου με δική του ευθύνη και μέριμνα και τα σχετικά αποδεικτικά πληρωμής να υποβληθούν για έλεγχο.

Ενδιαφέρομαι για Κουφώματα

Κατάθεση προκαταβολής για το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021

Τα αποδεκτά αποδεικτικά πληρωμής προκειμένου να αποδεσμευτεί η κατάθεση προκαταβολής Εξοικονομώ 2021 είναι τα παρακάτω:

 1. καταθετήριο τραπεζικής συναλλαγής (μέσω καταστήματος),
 2. καταθετήριο τραπεζικής συναλλαγής (e-Banking),
 3. καταθετήριο τραπεζικής συναλλαγής (μέσω μηχανήματος τράπεζας),
 4. απόκομμα πληρωμής με πιστωτική κάρτα (POS),
 5. απόκομμα πληρωμής με χρεωστική κάρτα (POS),
 6. τραπεζική επιταγή
 7. επιταγή ωφελούμενου

Κάθε ένα από τα παραπάνω, θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά με ένα από τα εξής:

 • απόδειξη είσπραξης από προμηθευτή/ ανάδοχο ή
 • απόδειξη ταμειακής μηχανής από προμηθευτή/ανάδοχο ή
 • απόδειξη λιανικής πώλησης από προμηθευτή/ ανάδοχο ή
 • απόδειξη παροχής υπηρεσιών από προμηθευτή/ανάδοχο.

Τα ανωτέρω παραστατικά εξόφλησης υποχρεωτικά υποβάλλονται σε ενιαίο αρχείο ανά προμηθευτή/ ανάδοχο, μορφής αρχείου pdf και συνολικού μεγέθους 10MB ανά αρχείο.

Για να γίνει η αποδέσμευση στην κατάθεση προκαταβολής Εξοικονομώ 2021 ΔΕΝ γίνονται αποδεκτά τα ακόλουθα:

 • Παραστατικά τα οποία εκδόθηκαν πριν την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δηλ. την πιο πρόσφατη εκ της 01/02/2020 και της ημερομηνίας έκδοσης Α ΠΕΑ
 • Η εξόφληση δαπανών με μετρητά ή με τη χρήση επιταγών τρίτων.
 • Πληρωμές οι οποίες έγιναν με τρόπο και με παραστατικά τα οποία δεν είναι σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές και κανονιστικές πράξεις, που ρυθμίζουν το πλαίσιο πραγματοποίησης συναλλαγών και θέσπισης τυχόν περιορισμών σε αυτές.

Εξοικονομώ 2021: Οδηγίες για τον έλεγχο δαπανών ιδίων κεφαλαίων για την αποδέσμευση της προκαταβολής

 

ΨΑΧΝΕΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ;

Είστε έτοιμοι να αναβαθμίσετε το σπίτι σας και να μειώσετε τους λογαριασμούς με σύγχρονα ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα;
Εκμεταλευτείτε την αποκλειστική προσφορά μόνο για εσάς: Επιλέγοντας τη Union Profile για την αλλαγή  κουφωμάτων με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, σας κάνουμε δώρο VIP ασφάλεια σπιτιού!
Πείτε αντίο στα παλιά ενεργοβόρα παράθυρα και ζήστε ξένοιαστα σε ένα πιο άνετο και ενεργειακά αποδοτικό σπίτι!

Μην το χάσετε! Κάντε κλικ εδώ ζητήστε προσφορά με 2 κλικ και μεταμορφώστε το σπίτι σας σήμερα!

Νέα Απόφαση τροποποίησης ένταξης Εξοικονομώ: Ανοίγει ο δρόμος για το Εξοικονομώ 2023

 

 

 

 

 

Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα νέα; Εγγραφτείτε στο Newsletter μας

Διαβάστε επίσης

Ανοίγει το Εξοικονομώ 2023 – Τα 7 κύρια σημεία και πόσο καιρό θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα

29/05/2023

Εξοικονομώ 2021: Κατάργηση υποχρέωσης τμηματικής ολοκλήρωσης

04/05/2023

Εξοικονομώ: Οι 9.060 νέοι ωφελούμενοι στην 6η απόφαση υπαγωγής Εξοικονομώ

27/04/2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας.