fbpx

Τα Νέα Εξοικονομώ του 2023 προ των πυλών

Δημοσιεύτηκε στις 12/04/2023

ημερομηνίες εξοικονομώ 2023

Τα Νέα Εξοικονομώ του 2023 – 100εκ επιπλέον

από την Πένη Χαλάτση του b2green

 

Με μεγαλύτερες προσδοκίες σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος αναμένεται να βγουν στον αέρα τα νέα Εξοικονομώ του 2023 για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» αρχικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον 100 εκατ. ευρώ ενώ το Εξοικονομώ 2023 για τα νοικοκυριά αναμένεται να ακολουθήσει τα χνάρια του προηγούμενου κύκλου, ο οποίος προχωρά με μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που είχε προηγηθεί.

Όπως ανέφερε σε σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιώργος Στασινός, ο οδηγός για το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις είναι σχεδόν έτοιμος και αναμένεται να βγει σύντομα ενώ το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να αρχίσει να τρέχει μέχρι τις εκλογές.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο προϋπολογισμός του προέβλεπε σε πρώτη φάση 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ για τον Κλάδο του Τουρισμού αλλά το συνολικό ποσόν αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αυξηθεί.

Στα νέα Εξοικονομώ του 2023 για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, κριτήριο υπαγωγής στη δράση θα είναι, σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγελθεί, οι βαθμοημέρες (ακραίες καιρικές συνθήκες ανά περιοχή), ενώ στόχος είναι να ενισχυθούν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και οι παλαιότερες κατοικίες. Όπως και στον προηγούμενο κύκλο (για τον οποίο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διανεμηθούν προκαταβολές),αναμένεται να διατηρηθεί ο στόχος για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία και για την άνοδο τριών ενεργειακών κλάσεων μετά τις παρεμβάσεις του προγράμματος.

Μάλιστα, κάνοντας έναν απολογισμό για την πορεία των μέχρι τώρα κύκλων του Εξοικονομώ 2021, ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι ο προηγούμενος κύκλος πάει πολύ καλά, έχουν εκδοθεί περί τις 80.000 ηλεκτρονικές ταυτότητες και μέσα στον Απρίλιο θα έχει ξεπεράσει σε απορρόφηση το Εξοικονομώ-Αυτονομώ, το πρόγραμμα δηλαδή που είχε προηγηθεί και το οποίο είχε παρουσιάσει και παρουσιάζει ακόμη πολλά προβλήματα, τα οποία εντοπίζονταν κυρίως σε καθυστερήσεις από την πλευρά των τραπεζών, όπως σημείωσε ο κ. Στασινός.

Σημειώνεται ότι εκτός των επιδοτούμενων προγραμμάτων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σειρά παίρνει και το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» για νέους με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αρχίσει επίσης να τρέχει στο επόμενο διάστημα. Προβλέπει επιδοτήσεις μέχρι 90% για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και 30% για εργασίες ανακαίνισης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα 18 έως 39 ετών, δηλαδή άτομα που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία).

Άλλα επιδοτούμενα προγράμματα παράλληλα με τα νέα εξοικονομώ του 2023

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα τρέξουν, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και άλλα δύο επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία δεν εντάσσονται αμιγώς στον κύκλο των «Εξοικονομώ», το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθούν 120.000 νοικοκυριά και πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με επιδοτήσεις, έως 75% για νοικοκυριά και 60% για αγρότες.

Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις ο προϋπολογισμός επιδότησης για τα νέα εξοικονομώ του 2023 ανέρχεται στα 1,2 δισ ευρώ. Όπως επεσήμανε ο κ. Σκρέκας αυτά τα χρήματα θα κινητοποιήσουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ.

Είστε έτοιμοι να αναβαθμίσετε το σπίτι σας και να μειώσετε τους λογαριασμούς με σύγχρονα ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα; Εκμεταλευτείτε την επιπλέον προσφορά μας: Με την αλλαγή των κουφωμάτων με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, σας κάνουμε δώρο EXTRA ασφάλεια σπιτιού! Πείτε αντίο στα παλιά παράθυρα και ζήστε σε ένα πιο άνετο και ενεργειακά αποδοτικό σπίτι.

Μην το χάσετε! Κάντε κλικ εδώ ζητήστε προσφορά με 2 κλικ και μεταμορφώστε το σπίτι σας σήμερα!

 

νέα-εξοικονομώ-2023

Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα νέα; Εγγραφτείτε στο Newsletter μας

Διαβάστε επίσης

Εξοικονομώ 2023: Υπερδιπλασιάστηκαν οι αιτήσεις το τελευταίο 20ήμερο

13/10/2023

Εξοικονομώ 2021: Πίνακες εγκεκριμένων & απορριπτέων αιτήσεων για διαμερίσματα & πολυκατοικίες

11/09/2023

2 Νέα Εξοικονομώ: Αλλο 1 δισ. ευρώ για νοικοκυριά & επιχειρήσεις

11/09/2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας.